Max Blauw nike Air Schoenen Schoenen Nike Heren 90 Koninklijk Wit
Air Schoenen Schoenen Wit Koninklijk Blauw 90 Heren Nike nike Max
Wit Aktiesport Low Stack Chunky Fila Sneakers Heren fvIBBq
Koninklijk Nike Air Blauw 90 Schoenen nike Heren Schoenen Max Wit
Buiten Zomer Koffie Sandalen Teen Heren Trail Wandelen Strand vqaqOw5

Schoenen Blauw Wit Max Nike Schoenen Air 90 Heren nike Koninklijk qfnWnB0awY

Koninklijk Heren 90 Schoenen Blauw Max Nike Schoenen nike Air Wit
Max Heren Schoenen Schoenen Wit Air 90 Nike nike Blauw Koninklijk
Wit Air Max Schoenen 90 Blauw Heren Nike Koninklijk Schoenen nike
Heren Nike Wit Air Schoenen Koninklijk 90 Max nike Schoenen Blauw
Schoenen Nike Wit 90 Schoenen nike Blauw Max Koninklijk Air Heren
Nike Wit Schoenen Blauw Heren Schoenen 90 Air Koninklijk nike Max
7 september 2018 Koninklijk Heren Schoenen Max Air Blauw nike 90 Nike Schoenen Wit

De wijk Sanderbout in Sittard heeft een flinke transformatie ondergaan. Woningcorporatie ZOwonen verkocht een deel van de 199 woningen die ze daar bezat en sloopte de 102 overgebleven huizen grotendeels of geheel. Aan het project was een flinke verhuisoperatie verbonden.

De wijk Sanderbout in Sittard is ontstaan aan het begin van de twintigste eeuw als huisvestingsgebied voor mijnwerkers Woningcorporatie ZOwonen had in het gebied oorspronkelijk zo’n 199 woningen. Daarvan werden er 87 verkocht. Vervolgens werd er voor de overige een herstructureringsplan opgesteld, vertelt projectleider Jo Schaekens. “Die woningen waren dringend aan renovatie toe. Een deel hebben we gesloopt waarna er 70 overbleven.” Van die resterende woningen, zegt hij, had een deel karakteristieke kenmerken zoals een bijzondere kap en verlaagde gootaanzet.  De rest was qua bouwmassa en dakvorm traditioneel. “Het eerste plan was om de woningen met de specifieke kenmerken te handhaven en te renoveren en om de meer traditionele huizen te slopen en vervangen. Na uitvoering van de eerste planfase, waarbij 4 woningen werden gerenoveerd, bleek echter dat de te renoveren panden dusdanig slecht waren dat werd besloten ze eveneens te slopen, op de voorgevel na. Daarna zijn ze wel in hun karakteristieke stijl nieuw gebouwd. Ook de andere nieuw gebouwde woningen sluiten daar qua uitstraling bij aan.”Iii H54fk Running Asics 2019 Gel Homage Shoes 25 For Lyte 6540 UwWcfAqnfx

De nieuwe woningen hebben dus de vertrouwde uitstraling van weleer. Ook het stratenplan en het stedenbouwkundig plan zoals die ooit zijn bedacht, werden grotendeels gehandhaafd. Schaekens: “Wat we wel hebben aangepast, is het binnengebied. Dat hebben we toegankelijk gemaakt voor parkeren. Ook hebben we een ontsluiting van de achtertuinen gerealiseerd.” Hij legt dan uit dat aan het project een omvangrijke verhuisoperatie was verbonden. “De woningen waren allemaal nog bewoond. Dat betekent een langdurig en intensief voortraject dat is aangestuurd door onze afdeling herstructurering. Een belangrijk traject, waarin de toon gezet wordt voor het verdere proces en waarbij je met de bewoners in gesprek gaat, ze goed informeert over het hoe en waarom en inventariseert wie definitief wil verhuizen en wie tijdelijk gaat verhuizen, om vervolgens terug te keren. Maar ook een traject waarin je afspraken maakt over verhuisvergoedingen, vergoedingen voor zelf aangebrachte voorzieningen en eventuele huurgewenning.”

Dat was, zegt Schaekens, medio 2016 allemaal geregeld. Vervolgens werd met de werkzaamheden begonnen. Die zijn inmiddels afgerond en de laatste huizen zijn weer bewoond. Hoofdaannemer bij het project was Van Wijnen Sittard bv. “Dat is één van onze vaste partners, waar we langdurige afspraken mee hebben. Afspraken die verder gaan dan bij een regulier bouwproject. Van Wijnen staat ook voor de kwaliteitszorg en neemt tijdens zo’n project een deel van onze taken over. Zijn er tijdens of kort na de realisatie problemen die bouwgerelateerd zijn, dan kunnen bewoners zich tot Van Wijnen wenden. Dat was bij de eerste projecten even wennen, maar inmiddels is het routine en bij dit project is het goed gelopen. We hebben de wijk met de nieuwbouwwoningen een flinke kwaliteitsimpuls gegeven.”

Tekst | Jac Buchholz  Beeld | Erwin Krekels

TAGS RenovatieSittardZOwonen
Evenementen

Op dit moment zijn er geen toekomstige evenementen.